بنام خدا
تجربه مرگ و زندگی 1
در نوروز
و طبیعت گردی 13 فروردین
(سیر آفاق و انفس)
امروز 18 فروردین ماه 1392 است و 5 روز از روز طبیعت می گذرد.
و نوروز بهانه ای برای سیر و سیاحت در زمین ومطالعه کیفیت تغییرات جوی، سماوی و زمینی و جهان هستی است(سیر در آفاق)
که از این مطالعه، فرصتی برای مطالعه ی درونی(سیر انفسی) هر انسانی پیدا می شود.
سیر آفاق و انفس که در عرفان از آن یاد شده است، در این ایام برای هر صاحب دلی آسان می شود.
و هیچ بعید ندان که سیر درونی هر انسانی از سیر آفاق(سیر و سیاحت در جهان هستی) عجیب تر و عبرت آموز تر باشد، تا آنجا که حضرت امام علی سلام الله علیه جهان درون هر انسان را از جهان بیرونی بزرگتر ذکر کرده اند.
در تعطیلات نوروزی قصد مطالعه و تحقیق درمورد آیه ای از قرآن که زنده کردن مردگان را با زنده کردن زمین تشبیه کرده است، داشتم.
این آیه را بارها از زبان امام جمعه ی سابق شیراز، خطیب دانشمند استاد حائری شیرازی در خطبه ها شنیده بودم و بسیار برایم تأمل برنگیز بوده است.
و هر نوروزی ونیز در بیشتر روزهای سال این آیه مرا به خود مشغول می کرده است.
در سه یا چهار روز اول نوروز 92 که در بیماری و تب بسیار بالا، مرگ را پیش چشم خود می دیدم، با دعای دوستان کمیل خوانم، و نسخه ها و سفارش های پزشکان متخصص و با داروهای شیمیایی و نهایتا داروهای گیاهی شفای الهی نصیبم شد.
و این زندگی دوباره، مرا بیشتر از گذشته بر آن داشت تا در ایام نوروز علاوه بر خودم دیگر دوستانم را نیز به تدبر و تفکر پیرامون آن آیه دعوت و تشویق کنم.
روزی خود را برای مطالعه ی قرآن پس از نماز آماده می کردم و قصد مطالعه ی آیات خاصی از قرآن داشتم تا پس از آن، به صورت ویژه، آیه ی مورد نظر را که در آن عبارت ..."یُحْیِی الْأَرْضَ بَعْدَ مَوْتِهَا"... (سورة الروم-30-، آیة 50) آمده است را، مطالعه کنم.
قرآن را(مصحف مُحَشَّی، به خط عثمان طه، طرح و تنظیم دکتر امیر محمود کاشفی، تحقیق و نگارش: حجت الاسلام محمد رضا شهید پور، دکتر حمید رضا مستفید، دکتر عبد المجید طالب تاش و مهندس کریم دولتی، ناشر انتشارات اسوه، چاپ اول 1388) به صورت تصادفی برای هدایت گرفتن از آیات نورانی قرآن گشودم و صفحه ی 409 آمد. این مصحف محشی، قرآنی با حاشیه اما بدون ترجمه است.
آیات صفحه ی 409 قرآن به خط عثمان طه، شامل آیات 42 تا 50 از سوره روم می شود.
و آیه ای که در بالا از آن سخن به میان آوردم، آیه ی 50 می باشد!
این لطف خدا که به راحتی آیه ی مورد نظر به
صورت تصادفی روزی نوروزم شده بود، هیجان زده ام کرده بود تا اینکه پیش از 12
فروردین در جمع برادران ایمانی ماجرا را
شرح دادم و بنا را بر آن گذاشتیم تا نوروز و بویژه 13 فروردین که روز طبیعت و
طبیعت گردی نام گذاری شده است را با توجه به این صفحه ی قرآن کریم بگذرانیم و پس
از آن در نشستی به یافته های خود بپردازیم. که چنین شد و خدا راشکر می کنم که پیش از این مقاله نیز روز دهم فروردین ماه 92 با استفاده از آیه ی اول این صفحه(آیه 42 سوره ی روم) مقاله ی
تراژدی های جدید استعمار در انتهای قرن بیستم و ابتدای قرن یست و یکم میلادی برای مسلمانان
تقدیم میهمانان نوروزی وبلاگ استقلال فرهنگی کردم؛
و پس از آن عملا جمعه ی پیش و پس از روز طبیعت(13 فروردین) محفل دوستان ایمانی، محفل تدبر در آیات 42 تا 50 سوره ی روم قرآن مجید شد.
هرکسی از سیر آفاقی و انفسی خود می گفت. چه کسانی که سیر آفاقشان تا جزایر سیاحتی خلیج فارس انجامیده بود و چه حقیر که با تجربه ی رو برو شدن با مرگ برای چندمین بار درزندگی ام مواجه شده بودم.
و این ها همه حکایت از تجربه ی مرگ و زندگی در نوروز و طبیعت گردی می کرد.اینک برای اینکه فرهیختگان میهمان وبلاگ استقلال فرهنگی نیز در سیر آفاقی و انفسی خود با چراغ قرآن به مقصد نزدیک شوند، صفحه ی 409 قرآن شامل آیات 42 تا 50 سوره روم را از سایت تنزیل با ترجمه فولادوند، هدیه می آورم تا شما نیز خود را به قرآن عرضه کنید و به همراه ما، با محک قرآن عیار سیر و سیاحتمان را بسنجیم.
در این دو سه روز که بارندگی های پی در پی و امید و شور و شعف آفرین بهاری از آسمان رحمت الهی، شیرازی ها را غافلگیر کرده است، درک آیات 46 تا 50 را بسیار آسان تر نموده است.
پس تا دیر نشده است با پناه بردن به خدا از شر شیطان رانده شده و و با نام خدای رحمن و رحیم آیات را تلاوت و ترجمه ها را قرائت فرمایید. و با اندیشه و تدبر در این آیات، منتظرباشید؛ تا اگر عمری باقی ماند، به بررسی تحقیقی این آیات بپردازیم.
شما دوستان نیز یافته های خود را در بخش نظرات این صفحه ارسال بفرمایید تا از روزی نوروزی خود در سیر آفاق و انفسی خود همراهان وبلاگ استقلال فرهنگی را، انفاق کرده باشید.
در فرصت های پیش رو انشاء الله بنا داریم تفاسیری از این آیات را برای تکمیل تدبر و تعمیق فهممان از آیات الهی، مورد استفاده قرار دهیم و در صورت امکان، نگاهی به ادبیات غنی فارسی متناسب با این آیات داشته باشیم.
قُلْ سِیرُوا فِی الْأَرْضِ فَانظُرُوا کَیْفَ کَانَ عَاقِبَةُ الَّذِینَ مِن قَبْلُ ۚکَانَ أَکْثَرُهُم مُّشْرِکِینَ ﴿٤٢﴾ فَأَقِمْ وَجْهَکَ لِلدِّینِ الْقَیِّمِ مِن قَبْلِ أَن یَأْتِیَ یَوْمٌ لَّا مَرَدَّ لَهُ مِنَ اللَّـهِ ۖ یَوْمَئِذٍ یَصَّدَّعُونَ ﴿٤٣﴾ مَن کَفَرَ فَعَلَیْهِ کُفْرُهُ ۖ وَمَنْ عَمِلَ صَالِحًا فَلِأَنفُسِهِمْ یَمْهَدُونَ ﴿٤٤﴾لِیَجْزِیَ الَّذِینَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ مِن فَضْلِهِ ۚ إِنَّهُ لَا یُحِبُّ الْکَافِرِینَ ﴿٤٥﴾ وَمِنْ آیَاتِهِ أَن یُرْسِلَ الرِّیَاحَ مُبَشِّرَاتٍ وَلِیُذِیقَکُم مِّن رَّحْمَتِهِ وَلِتَجْرِیَ الْفُلْکُ بِأَمْرِهِ وَلِتَبْتَغُوا مِن فَضْلِهِ وَلَعَلَّکُمْ تَشْکُرُونَ ﴿٤٦﴾ وَلَقَدْ أَرْسَلْنَا مِن قَبْلِکَ رُسُلًا إِلَىٰ قَوْمِهِمْ فَجَاءُوهُم بِالْبَیِّنَاتِ فَانتَقَمْنَا مِنَ الَّذِینَ أَجْرَمُوا ۖ وَکَانَ حَقًّا عَلَیْنَا نَصْرُ الْمُؤْمِنِینَ ﴿٤٧﴾ اللَّـهُ الَّذِی یُرْسِلُ الرِّیَاحَ فَتُثِیرُ سَحَابًا فَیَبْسُطُهُ فِی السَّمَاءِ کَیْفَ یَشَاءُ وَیَجْعَلُهُ کِسَفًا فَتَرَى الْوَدْقَ یَخْرُجُ مِنْ خِلَالِهِ ۖ فَإِذَا أَصَابَ بِهِ مَن یَشَاءُ مِنْ عِبَادِهِ إِذَا هُمْ یَسْتَبْشِرُونَ ﴿٤٨﴾ وَإِن کَانُوا مِن قَبْلِ أَن یُنَزَّلَ عَلَیْهِم مِّن قَبْلِهِ لَمُبْلِسِینَ ﴿٤٩﴾ فَانظُرْ إِلَىٰ آثَارِ رَحْمَتِ اللَّـهِ کَیْفَ یُحْیِی الْأَرْضَ بَعْدَ مَوْتِهَا ۚ إِنَّ ذَٰلِکَ لَمُحْیِی الْمَوْتَىٰ ۖ وَهُوَ عَلَىٰ کُلِّ شَیْءٍ قَدِیرٌ ﴿٥٠﴾
بگو: «در زمین بگردید و بنگرید فرجام کسانى که پیشتر بوده [و] بیشترشان مشرک بودند چگونه بوده است.» (۴۲) پس به سوى این دین پایدار روى بیاور، پیش از آنکه روزى از جانب خدا فرا رسد که برگشتناپذیر باشد، و در آن روز [مردم] دسته دسته مىشوند. (۴۳) هر که کفر ورزد، کفرش به زیان اوست، و کسانى که کار شایسته کنند، [فرجام نیک را] به سود خودشان آماده مىکنند. (۴۴) تا [خدا] کسانى را که ایمان آورده و کارهاى شایسته کردهاند، به فضل خویش پاداش دهد، که او کافران را دوست نمىدارد. (۴۵) و از نشانههاى او این است که بادهاى بشارتآور را مىفرستد، تا بخشى از رحمتش را به شما بچشاند و تا کشتى به فرمانش روان گردد، و تا از فضل او [روزى] بجویید، و امید که سپاسگزارى کنید. (۴۶) و در حقیقت، پیش از تو فرستادگانى به سوى قومشان گسیل داشتیم، پس دلایل آشکار برایشان آوردند، و از کسانى که مرتکب جرم شدند انتقام گرفتیم، و یارىکردن مؤمنان بر ما فرض است. (۴۷) خدا همان کسى است که بادها را مىفرستد و ابرى برمىانگیزد و آن را در آسمان -هر گونه بخواهد- مىگستراند و انبوهش مىگرداند، پس مىبینى باران از لابلاى آن بیرون مىآید. و چون آن را به هر کس از بندگانش که بخواهد، رسانید، بناگاه آنان شادمانى مىکنند. (۴۸) و قطعاً پیش از آنکه بر ایشان فرو ریزد، [آرى،] پیش از آن سخت نومید بودند. (۴۹) پس به آثار رحمت خدا بنگر که چگونه زمین را پس از مرگش زنده مىگرداند. در حقیقت، هم اوست که قطعاً زندهکننده مردگان است، و اوست که بر هر چیزى تواناست.(۵۰)
ترجمه فولاد وند
منبع آیات قرآنی و ترجمه، سایت تنزیل
http://tanzil.ir/#trans/fa.fooladvand/30:42
پاورقی ها:
1-کتاب آداب بیماری و احکام وفات را با کلیک روی لینک زیر مطالعه بفرماییدhttp://islamicdoc.org/Multimedia/fbook/10162/index.htm?ml=1
2-
3-
زلزله ۱۰ ریشتری؟ مهملات است آقای عزیز!
محیط زیست - تلاش برای رمزگشایی از دروغی که آنقدر بزرگ بود که می شد باورش کرد.
امید کریمی: زلزله 10 ریشتری، خاورمیانه را دفن می کند. و بعد؟ این تئوری اگر واقعیت داشت چه می شد؟ اصلا تصورش هم ممکن نیست. چیزی مثل اتفاقاتی که در فیلم 2012 افتاد، اما بدون آب، خاورمیانه پر از کویر است و خاک. پس زلزله 10 ریشتری خاورمیانه را دفن می کند.
خبر مرکز زمین شناسی آمریکا هشدار داد: احتمال زلزله 10 ریشتری در خاورمیانه که خبرآنلاین روز گذشته از خبرگزاری ایلنا نقل کرد، می گوید زلزله 10 ریشتری در روزهای 5 تا 10 اردیبهشت، خاورمیانه را زیر و رو می کند؛ واژه اصلی "دفن کردن" است:
The preliminary magnitude of the quake is estimated at 10 degrees on the Richter scale, and can destroy an entire region and bury it under the bottom of the earth
این هولناکترین بخش خبری است که روز جمعه در برخی رسانه های عربی به نقل از مرکز زمین شناسی آمریکا چاپ شده است. ضمن اینکه متن انگلیسی آن هم در ایمیل ها با این عنوان "شایعه یا واقعی/ مرکز زمین شناسی ایالات متحده هشدار می دهد؛ زلزله بسیار بزرگ در راه است" از روز جمعه دست به دست شده.
در این ایمیل البته سرنخی وجود دارد که منبع خبر را عراق نشان می دهد؛
US Geology Agency warns of “Very large earthquake” to hit Iraq, Gulf Region
همین تیتر را جستجو کنید، به صفحات مختلفی می رسید که عمدتا عراقی هستند شروع هم از روز پنجشنبه 19 آوریل/29 فروردین است.
منبع اصلی خبر سایت شفق نیوز است که به چهار زبان کردی، عربی، فارسی و انگلیسی این خبر را منتشر کرده. سایت شفق ظاهرا ایرانی نیست و از سال 2004 در عراق فعالیت می کند. (متن فارسی و متن انگلیسی خبر)
اما البته در ایمیلی که متن انگلیسی خبر زلزله 10 ریشتری منتشر شده، از قول رسانه های اماراتی چنین پیش بینی و خبری تکذیب شده است: "مرکز ملی هواشناسی و زلزله شناسی امارات (NCMS) با صدور بیانیه ای شایعاتی در مورد پیش بینی سازمان زمین شناسی ایالات متحده (USGS) از وقوع زلزله قدرتمندی در منطقه از 25 تا 30 آوریل را تکذیب کرد. این فقط یک شایعه است. NCMS گفت: زلزله قابل پیش بینی نیست."
اما از پیش بینی هم گذشته، چنین زلزله ای تاکنون در هیچ جای دنیا ثبت نشده است و اگر هم زلزله ای به این قدرت بیاید، باید فاتحه زمین را خواند؛ چه اینکه زمین شناسان می گویند پوسته زمین در بخش قاره ای نهایتا تا 8 ریشتر دوام می آورد و در بخش اقیانوسی نهایتا 9.6 ریشتر.
نکته ای که در خبر انگلیسی شفق نیوز وجود دارد و در خبر فارسی آن نیست، وقوع زلزله در خاورمیانه و سونامی آن در ژاپن است و همین تناقض و اشتباه آشکار نشان می دهد چندان نباید خبر را جدی گرفت. هرچند که خبر تلاش کرده است کمی با داده های علمی بگوید که وقوع زلزله 10 ریشتری حتمی است.
البته منبع اصلی که ایلنا خبر احتمال زلزله 10 ریشتری را منتشر کرده، سایت الوطن آمریکایی است.
خبرآنلاین در همان ساعتی که این خبر را منتشر کرد، برای رد آن هم دست به کار شد. دکتر مهدی زارع، معاون پژوهشی و فناوری پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله چنین چیزی را رد کرد و گفت که امکان وقوع زلزله 10 ریشتری کلا وجود ندارد و البته خاورمیانه هم مستعد آن نیست. (این خبر و این یادداشت را بخوانید)
همچنین پروفسور بهرام عکاشه هم در رسانه های دیگر چنین چیزی را رد کرد و گفت: "پیش بینی چنین زلزله ای تخیلی است، اگرچه کل منطقه به دلیل زلزله های اخیر تخت استرس زیاد است، ولی چنین زلزله ای با این قدرت امکان وقوع نخواهد داشت."
پیش بینی زلزله ممکن نیست
البته در پایگاه مرکز زمین شناسی آمریکا، چنین خبری وجود ندارد. البته اگر در گوگل کمی جستجو کنید، خبری می بینید در یک سایت که از رویترز و به تاریح 19 آوریل 2013 نقل کرده و با این مضمون که زلزله ای شدیدی تا 48 ساعت آینده درایران ثبت می شود: "با توجه به داده های زلزله جهانی، در 48 ساعت آینده امکان وقوع زلزله قدرتمندی در ایران وجود دارد."
اما سایت "امارات 247" روز 20 آوریل 2013، جمعه 30 فروردین 92 این خبر را هم نقل کرده و در ادامه این خبر و برای صحه گذاشتن به پیش بینی زلزله قوی ایران، چنین نوشته: "مرکز ثبت زمین لرزه های جهانی چند روز پیش هشدار داد یک زلزله قدرتمند احتمالا در ژاپن اتفاق می افتد. روز جمعه، یک زلزله بزرگ 7.2 ریشتری در شمال ژاپن رخ داد."
رویترز را که بگردید، چنین پیش بینی عجیبی وجود ندارد. ضمن اینکه از آن 48 ساعت فعلا چند ساعتی گذشته و زلزله شدیدی اتفاق نیفتاده است؛ یک زلزله 5.2 ریشتری در آذربایجان شرقی و پس لرزه های آن، زلزله 4.1 ریشتری در اصفهان، زلزله 5 ریشتری در اهل فارس، پس لرزه های زلزله 6.1 ریشتری دو هفته پیش کاکی و خورموج و البته یک زلزله 4.7 ریشتری در سراوان و در عمق 80 کیلومتری زمین.
البته دراین خبرها به اطلاعات مرکز داده زلزله های جهانی استناد شده است که گویا زلزله های 48 ساعت آینده را پیش بینی می کند. این سایت نوشته است پیش بینی هایش براساس اطلاعات مرکز زمین شناسی آمریکا (USGS) انجام می شود.
مهملات است
اما آقای رضا بطحایی، یکی از دانشجویان دکتری زلزله شناسی، برای پروفسور ماکس ویس (Prof. Dr. Max Wyss) استاد زلزله شناسی دانشگاه آلاسکا متن کامل خبری که زلزله 10 ریشتری را پیش بینی کرده را فرستاده و صحت آن را جویا شده است.
پاسخ او را عینا بخوانید: "این متن سیاه از کجا آمد؟
این مزخرف است. این متن کاملا ساختگی است. هیچ کارمند USGS (مرکز زمین شناسی آمریکا) از چنین ادبیات و نگارشی استفاده نمی کند و چنین مهملاتی نمی گوید."
همه اینها به کنار، اما عقل می گوید همیشه به تئوری های علمی نباید اعتماد کامل داشت؛ زلزله شناسان می گوید بزرگترین زلزله تاریخ تاکنون 9.5 ریشتر بوده است، اما نکته اینجاست که ریشتر، مقیاس سنجش زلزله تنها یک قرن قدمت دارد و پیش از آن، هیچ سندی از زلزله های پیشین زمین که نشان دهد چقدر قدرت داشته اند، وجود ندارد. البته بشر برای زلزله 8 ریشتری نهایتا قدرت پیش گیری دارد، بیش از این مقدار را نمی شود کاری کرد. حتی اگر ژاپن باشد.
سایت رصدخانه ی رسانه ها
http://rasadkhane.jamnews.ir/News/FullStory/?nwid=821163